Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΡΤΙΝΩΝ
B.U.R.G.E.R. blogs Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΡΤΙΝΩΝ

Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΩΝ ΑΡΤΙΝΩΝ

Ας μιλίσουμε για τις Κυριακές! Μια μέρα ίσως λίγο παρεξηγημένη από κάποιους αλλά ταυτόχρονα και αγαπημένη από πολλούς. Μια μέρα χαλάρωσης και περισυλογής για τους περισσότερους αλλά και εργασίας για κάποιους άλλους.

Οι εποχές αλλάζουν κι αυτό είναι πλέον εμφανές από το πως περνάμε τις ημέρες μας. Πιο παλιά στα χωριά αλλά και στις πόλεις η Κυριακή ήταν η ημέρα της οικογένειας. Οι γονείς και τα παιδιά συνήθιζαν να πηγαίνουν το πρωί στην εκκλησία και μετά όλοι μαζί να τρώνε στο παραδοσιακό κυριακάτικο τραπέζι και να περνάνε ευχάριστα τον χρόνο τους κάτω από την οικογενειακή εστία. Πλέον οι συνήθιες είναι διαφορετικές. Οι ρυθμοί της κοινωνίας είναι αλλιώτικοι και έχει χαθεί για τους περισσότερους η ”οικογενειακή Κυριακή”.

Σ’ αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε στην πόλη της  Άρτας και θα αναφέρουμε τι κάνουν οι Αρτινοί τις Κυριακές. Ενδιαφερθήκαμε να μάθουμε τις προτιμήσεις των ανθρώπων μιας μικρής πόλης όπως η Άρτα μέσα από μια έρευνα που κάναμε για να δούμε πόσο έχουν επηρεάσει οι σύγχρονοι ρυθμοί την πόλη μας.

Αρχικά, οι άνθρωποι που απάντησαν στην έρευνα μας είναι αρτινοί και ζουν εδώ όλα τους τα χρόνια. Άλλοι έχουν κάνει οικογένεια και άλλοι όχι. Για τους πιό πολλόυς η Κυριακή είναι μια ημέρα ξεκούρασης την οποία προτιμούν να την περνάνε με φίλους κάνοντας βόλτα, βγαίνοντας για καφε ή φαγητό στην πόλη της Άρτας ή στις γύρω περιοχές. Επίσης, υπάρχουν και εκείνοι οι οποίοι είναι πιο αθλητικοί και τους αρέσει να κάνουν περιπάτους στην φύση ή απλά τους αρέσουν τα σπόρ και αρέσκονται στο να παρακολουθούν διάφορους τοπικούς αγώνες. Είναι η μέρα της εβδομάδας η οποία τους επιτρέπει να ξεκουραστούν από την καθημερινή εργασία και τις υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία προέκειψαν από την έρευνα μας, μία ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι το δίλλημα του delivery στο σπίτι ή της μαγειρικής για το Κυριακάτικο τραπέζι με την οικογένεια. Αν και το delivery έχει μπει για τα καλά στον τρόπο ζωής μας, διότι ο χρόνος μας όλο και μειώνεται και η κούραση όλο και αυξάνεται, οι Αρτινοί τις Κυριακές προτιμούν να μαγειρέψουν το φαγητό εάν μείνουν σπίτι οικογενειακά αντι να προσέλθουν στην ”εύκολη λύση” της παραγγελίας. Το γεγονός αυτό συνήθως δεν συμβαίνει στις μεγάλες πόλεις καθώς ο κόσμος που ζει εκεί είναι εξαντλημένος από την καθημερινότητα και εάν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές και έχουν μια ολόκληρη μέρα στην διάθεση τους τότε απλά καταφέυγουν στο delivery για να απολάυσουν όσο το δυνατόν περισσότερη ξεκούραση. Αυτό δείχνει ότι οι γρήγοροι ρυθμοί μπορεί να έχουν αρχίσει να μπαίνουν στην ζωή των Αρτινών, αλλά έχουν ακόμα κάποια προνόμια χρόνου και ανάπαυσης τα οποία όσο περνάνε τα χρόνια εξαλείφονται και το ”παλιό” Σαββατοκύριακο της ξεκούρασης έχει δώσει την θέση του μόνο στην Κυριακή.

Επίσης, άλλη μια διαπίστωση που έγινε μέσω της έρευνας είναι ότι πολλοί δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις Κυριακές τους εδώ και θα πρότειναν και σε φίλους τους από άλλες πόλεις να έρθουν και να περάσουν μια Κυριακή στην Άρτα. Υπάρχουν όμως και  αρκετοί άλλοι που σκέφτονται ”και που να τους πάμε αν έρθουν;” Αυτή η σκέψη γεννά μια πληθώρα ερωτήσεων στο μυαλό κάποιου οι οποίες ξεκινούν με ένα ”γιατί”. Γιατί να μην έχουμε πολλές επιλογές; Γιατί να πρέπει να πάω σε άλλη πόλη για να περάσω μια ενδιαφέρουσα Κυριακή; Γιατί να έχουμε μια τόσο όμορφη πόλη και λίγα ενδιαφέροντα πράγματα, σχεδόν μετρημένα στα δάχτυλα, που μπορούμε να κάνουμε για να περάσουμε ευχάριστα τον χρόνο μας εδώ; Και ίσως και η πιο συμαντική ερώτηση από όλες είναι η τελευταία. Γιατί δεν κάνουμε κάτι γι΄αυτό; Ολα αυτά τα ερωτήματα είναι μια καλή ”τροφή” για σκέψη εάν αυτή η σκέψη αποφέρει και καρπούς. Μόνο τότε αυτά θα απαντηθούν σωστά. Μήπως λοιπόν η απάντηση είναι απλή και μπροστά μας; Μια σωστά δομιμένη καθημερινότητα όλη την εβδομάδα θα μας φέρει πιο κοντά στην απάντηση που ψάχνουμε, έτσι ώστε η Κυριακή να είναι για όλους τους Αρτινούς μια ημέρα χαλάρωσης και πραγματικής ξεκούρασης. Όταν όλα θα λειτουργούν με τον σωστό τρόπο και θα υπάρχει μια ροή οι πολίτες δεν θα κουράζονται τόσο πολύ από την καθημερινότητα της εργασίας τους και τον προβλημάτων.

Άλλωστε, οι περισσότεροι θέλουν μέσα από την καθημερινότητα τους να έρχονται όλο και πιο κοντά στον στόχο τους, ο οποίος είναι να απολαύσουν την Κυριακή ξεκούραστα διότι είναι η ημέρα της ”ελευθερίας τους. Η συζήτηση με τους ερωτηθέντες μας έδειξε ότι οι μικρές πράξεις κατανόησης και καλοσυνάτης διάθεσης σε σχέσει με το ενδιαφέρον για εξυπηρέτηση είναι αναγκαία για μια σωστή βάση της καθημερινής ρουτίνας και μας φέρνει πιο κοντά στην σωστά δομιμένη καθημερινότητα. Με αυτόν τον τρόπο απολαμβάνουμε πολύ περισσότερο την ξεκούραστη Κυριακή χωρίς να σκεφτόμαστε τα προβλήματα και το άγχος τόσο έντονα. Για παράδειγμα, εάν υπάρχει καλή διάθεση να πάμε γυμναστήριο με την παρέα μας μέσα στην εβδομάδα απολαμβάνοντας καλύτερα ένα ομαδικό σπορ την Κυριακή αλλά και να εκφράζουμε ειλικρινά της ευγνωμοσύνη μας στους ανθρώπους που μας εξυπηρετούν κάθε μέρα και βοηθάνε στο να λειτουργεί σωστά η  μέρα μας τακτοποιόντας τις υποχρεώσεις μας, φτάνουμε ξέγνιαστα και πιο ξεκούραστα στην Κυριακή με πολύ πιο θετική διάθεση. Έτσι οι Κυριακάτικες συνήθειες μας είναι πιο ευχάριστες και δεν μας αγχώνει τόσο πολύ η αναμονή της Δευτέρας.

Το γεγονός της καθημερινότητας είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους. Όπως τόνισα και στην αρχή του άρθρου, η Κυριακή για την πλειοψηφία της Άρτας είναι μια αγαπημένη μέρα, αλλά για την μειοψηφία, η οποία έχει ραγδαία αύξηση τα τελέυταία χρόνια, είναι ίσως μια παρεξηγημένη μέρα. Ποιά είναι όμως αυτή η μειοψηφία που γίνεται σιγά σιγά πλειοψηφία; Οι πολίτες εκείνοι που αναγκάζονται να δουλέυουν καθημερινά, ακόμα και τις Κυριακές για να μπορέσουν να τα βγάλουν πέρα. Είναι εκείνοι οι οποίοι δεν έχουν την τύχη να μπορούν να απολάυσουν μια ημέρα ξεκούρασης ακόμα και σε μια ήρεμη επαρχιακή πόλη. Αυτή η ομάδα ανθρώπων αντι να μειώνεται, αυξάνεται όλο και περισσότερο. Θα πρέπει λοιπόν, να αναλογιστούμε για πόσο θα μας ”προστατεύει” η μικρή μας κοινωνία. Μήπως σιγά σιγά ή μάλλον γρήγορα γρήγορα, μπαίνουμε κι εμείς στους ρυθμούς της γρήγορης επιβίωσης; Εάν η καθημερινότητα είχε σωστή δομή και όλα λειτουργούσαν με τον σωστό τρόπο τότε αυτή η ομάδα ανθρώπων θα μειόνονταν αντί να αυξάνεται. Τελικά θα έλεγε κάποιος ότι οι μεγάλες πόλεις δεν διαφέρουν και πολύ από τις μικρότερες αν σκεφτούμε το καθημερινό άγχος της επιβίωσης και την έλλειψη προσωπικού ελέυθερου χρόνου.

Έτσι λοιπόν φτάνουμε στο συμπέρασμα ότι ναι μεν η ζωή σε μια μικρή πόλη είναι αρκετά πιο ποιοτική και ο χρόνος των ανθρώπων που ζουν σ’ αυτή είναι περισσότερος και πιο ευχάριστος, υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομήσματος η οποία έχει δείξει τα σημάδια της στην μικρή κοινωνία της Άρτας, φτάνοντας όλο και πιό κοντά στις ”κακές” συνήθιες των μεγάλων αστικών κέντρων. Το αν θα συνεχίσουμε έτσι ή αν θα αλλάξει όλο αυτό με σοβαρές και σωστές λύσεις είναι στο χέρι όλων μας.

Καλή Κυριακή λοιπόν!

MeatCorner,
Parigoritras 7, Arta 471 00
+302681076679
Open: 05:00 pm – 11:00 pm

Κάντε την παραγγελία σας τώρα!